Συχνές Ερωτήσεις

Q?

Το ξύλινο κούφωμα θέλει συντήρηση;

A.

Ναι, θέλει συντήρηση αλλά καλό θα ήταν να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι η “συντήρηση”. Με την εξέλιξη τόσο των τεχνικών όσο και των υλικών παραγωγής, η έννοια της συντήρησης περιορίζεται αποκλειστικά στο κομμάτι του χρώματος. Με τη σειρά της κάθε πιστοποιημένη εταιρεία χρωμάτων διαθέτει ένα σετ συντήρησης είτε έχουμε να κάνουμε με βερνίκι (λούστρο), είτε με χρώμα (λάκα). Ο τρόπος εφαρμογής είναι με μια απλή επάλειψη, σε καθαρό κούφωμα, με ένα μαλακό πανί, 2 φορές τον χρόνο. Τα οφέλη της διαδικασίας είναι η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του κουφώματος, η επιμήκυνση της αντοχής του ξύλινου κουφώματος απέναντι σε καιρικά φαινόμενα (βροχή, χιόνι, ήλιο) και ταυτόχρονα φέρνει νέα λάμψη στα κουφώματα.

Q?

Πόσο εύκολα καίγεται το ξύλινο κούφωμα;

A.

Όπως και κάθε άλλο υλικό, έτσι και το ξύλο αν βρεθεί υπό προϋποθέσεις καίγεται. Το ξύλο σαν υλικό έχει θερμοκρασία ανάφλεξης πάνω από τους 3700C και γενικά η αντοχή βαθμιαία ελαττώνεται σε σύγκριση με τα μέταλλα τα οποία κάμπτονται (λυγίζουν) σε συνθήκες πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται σε μια πυρκαγιά.  Επίσης λόγω της μικρής θερμοαγωγιμότητας αλλα και της μεγάλης ειδικής θερμότητας του ξύλου κατά την καύση του απανθρακώνεται μόνο ένα επιφανειακό στρώμα το οποίο λειτουργεί σαν θερμομονωτικό καθυστερώντας έτσι την πρόοδο της καύσης.

Q?

Καταστρέφουμε τα δάση του πλανήτη για την κατασκευή ξύλινων κουφωμάτων;

A.

Για την κατασκευή ξύλινων κουφωμάτων και γενικά εφαρμογών ξύλου, χρησιμοποιείται πιστοποιημένη ξυλεία, από δάση με Αειφόρο Διαχείριση. Δηλαδή η διαχείριση τους γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε το απόθεμα σε δάσος όχι μόνο να μειώνεται αλλά αντίθετα να πολλαπλασιάζεται. Συνεπώς το ξύλο είναι το μόνο υλικό που παρουσιάζει αρνητικό δείκτη εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κατά την παραγωγή του.

Q?

Σαπίζουν τα ξύλινα κουφώματα;

A.

Η εγγύηση που δίνεται συνήθως, είναι τα 10 έτη, αλλά με τις σύγχρονες τεχνικές καθώς και την προσεκτική επιλογή τόσο σε πρώτες ύλες όσο και στα σύγχρονα υλικά, ο ελάχιστος χρόνος «ζωής» των ξύλινων κουφωμάτων μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 35 χρόνια. Συντηρώντας τα δε, συμφώνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, ο χρόνος αυτός παρατείνεται.  Με βάση μια πρόσφατη έκθεση του WWF (Διεθνής Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος), ο αναμενόμενος χρόνος «ζωής» ενός ξύλινου παραθύρου συνολικού εμβαδού 1,5Μ2   είναι τα 60 χρόνια ενώ ο αντίστοιχος χρόνος σε ένα όμοιο συνθετικό παράθυρο είναι μόλις 20 χρόνια.

Q?

Τα ξύλινα κουφώματα έχουν καλή μόνωση;

A.

Τα ξύλινα κουφώματα της Ι.Καλογρίδης α.ε. παράγονται με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους διασφαλίζοντας έτσι την άριστη ποιότητα κατασκευής. Χάρη στα σύγχρονα υλικά καθώς και στην υψηλή τεχνολογία, που εφαρμόζει η Ι Καλογρίδης α.ε, μπορόυν να προσφέρουν απόλυτη στεγανότητα, θερμομόνωση και ηχομόνωση. Όλες οι παραπάνω ιδιότητες των ξύλινων κουφωμάτων πιστοποιήθηκαν ύστερα από εργαστηριακές δοκιμές στον πλέον έγκυρο φορέα πιστοποίησης, το IFT ROSENHEIM. Όλα τα στοιχεία και τα αποτελέσματα των δοκιμών,  βρίσκονται στην διάθεση του καταναλωτή για να τα ελέγξει και φυσικά να τα συγκρίνει ώστε να κάνει την σωστή επιλογή.

Q?

Οι βαφές των ξύλινων κουφωμάτων επιβαρύνουν την υγεία του ανθρώπου;

A.

Στα πλαίσια της εξέλιξης, η σύγχρονη βιομηχανία κουφωμάτων εφαρμόζει επεξεργασία και συστήματα βαφή με κύριο διαλύτη το νερό και όχι κάποιον άλλον οργανικό διαλύτη.  Τα παραγόμενα λοιπόν προϊόντα είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο αλλά και φιλικά ως προς το περιβάλλον.